preskoči na sadržaj

Zajednica tehničke kulture zadarske županije

Login
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Aeroklub "Zadar"

Astronomsko astronautičko društvo "Zadar"

CB radio klub „Donat“, Zadar

Društvo energetičara "Zadar"

Foto klub "Kornat", Kukljica

Foto-kino-video klub "Zadar"

HGSS - Stanica Zadar

Planinarsko društvo "Paklenica", Zadar

Radio klub "Jadera", Zadar

Radio klub "Zadar"

Ronilački klub "KPA Zadar"

Ronilački klub "Sveti Roko", Bibinje

Udruga tehničke kulture "Faust Vrančić", Obrovac

ZAHTJEV ZA SUFINANCIRANJEM
Vrijeme u Zadru
Priloženi dokumenti:
Plakat eko Jazine.jpg

Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 10. 2017.

Ukupno: 6221
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
IZVJEŠTAJ O PROVEDBI II. ZIMSKE ŠKOLE TEHNIČKE KULTURE ZADAR; 5.-11.1.2019.
Autor: Marija Živković, 5. 2. 2019.

Završila je još jedna zimska škola! Program škole je gotovo u potpunosti ispunjen, polaznici škole su se odgovorno ponašali prema rasporedu programa škole, bili su točni, te su svi sudjelovali u dnevnim radnim zadacima i druženjima. Učenici su sve aktivnosti i praktičan rad obavljali samostalno, uz dobru međusobnu suradnju.


Zimska škola tehničke kulture je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece u različitim područjima tehničke kulture. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju. Potaknuti pozitivnim iskustvom s naših šest ljetnih škola tehničke kulture u Telašćici, odlučili smo organizirati i škole tijekom zimskih školskih praznika i to ove godine za srednjoškolce.

Program se provodio u trajanju od 7 dana, od 05. do 11. siječnja 2019. godine, u Maškovića hanu u Vrani pored Pakoštana, sa svakodnevnim izletima po Zadarskoj županiji, stručnim radionicama i predavanjima. Zajednica tehničke kulture pokrila je troškove smještaja, prehrane, radnih materijala te troškove izleta.

Sudionici druge Zimske škole tehničke kulture Zadarske županije su bili učenici srednjih škola Zadra i Zadarske županije (Gimnazija Frane Petrića, Gimnazija Jurja Barakovića, Klasična gimnazija Ivana Pavla II, SŠ kneza Branimira Benkovac i SŠ Vice Vlatkovića), koji su sudjelovali na natjecanjima i(li) ostvarili poseban rezultat iz prirodoslovno-matematičkog ili tehničkog područja.

Prijavljenih učenika je bilo 15, no u zadnji tren je troje učenika otkazalo.

UČENICI KOJI SU SUDJELOVALI:

Rb

Ime i prezime učenika

DOB

Naziv škole

 1.  

Bašić Roko

maloljetan

Gim.J.Baraković

 1.  

Biskup Nikola

maloljetan

SŠ V.Vlatkovića

 1.  

Bojo Glorija

punoljetan

Gim.J.Baraković

 1.  

Duilo Mislav

maloljetan

SŠ V.Vlatkovića

 1.  

Hajnić Mihael

maloljetan

SŠ V.Vlatkovića

 1.  

Katuša Dominik

maloljetan

Klasična gim.I.Pavla II

 1.  

Koritnik Luka

maloljetan

SŠ V.Vlatkovića

 1.  

Košta Kristijan

punoljetan

Klasična I.Pavla II.

 1.  

Panjak Petar

maloljetan

Gim.F.Petrića

 1.  

Vlahov Hana

maloljetan

Gim.F.Petrića

 1.  

Vrsaljko Petra

maloljetan

SŠ kneza Branimira

 1.  

Žuvela Mia

Ma   loljetan

Gim.F.Petrića

PROGRAM:

Subota 05. 01. 2019., Vransko jezero/Foto-kino-video klub Zadar

Učenici su se u pratnji roditelja, u 10 sati, okupili na parkiralištu ŠRC Franka Lisice. Autobusom prijevoznika Puntamika Line krenuli su prema Maškovića hanu u Vrani. Po dolasku u Maškovića han učenici su se smjestili u sobe. Slijedilo je upoznavanje učenika s uvjetima boravka u objektu i podjela materijala za Zimsku školu. Potom je bio uvod u radionicu fotografije Foto-kino-video kluba Zadar. Ručak je bio nešto iza 12 sati. Nakon ručka, slijedilo je predavanje Maje Bjelić, stručne suradnice za edukaciju Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“, koja je upoznala učenike s osnovnim karakteristikama Vranskog jezera, te florom i faunom na području jezera. Nakon predavanja, učenici su s voditeljicama i voditeljima iz Foto-kino-video kluba Zadar otišli u kratki obilazak ornitološkog rezervata. Nakon povratka u han slijedila je radionica Foto-kino-video kluba Zadar, analiza radova učenika i odabir najboljih fotografija svakog učenika koje su bile predviđene za izradu s ciljem postavljanja izložbe fotografija učenika. Nakon večere nastavilo se s druženjem uz različite društvene igre i 3D printer.

Nedjelja 06. 01. 2019., Modrič špilja/HE Velebit/Aeroklub

Nakon doručka, organiziranim se prijevozom krenulo prema Rovanjskoj u posjet sa stručnim vođenjem Modrič špilje. Učenicima se posjet Modrič špilji jako svidio. Oko podne se krenulo prema HE Velebit na Zrmanji, u blizini Obrovca. Inženjer HE Velebit, koji je dočekao grupu, proveo je učenike kroz postrojenje uz podrobno objašnjenje. Povratak na ručak u Maškovića han, nakon kojeg su ih Marin Gospić i Elio Mačukatić iz Aerokluba Zadar upoznali s bespilotnim letjelicama – dronovima. Radionica se učenicima svidjela, te su imali podosta pitanja vezanih za iznesenu tematiku. Nakon večere nastavilo se s druženjem uz različite društvene igre i 3D printer.

Ponedjeljak 07. 01. 2019., Svečano otvorenje/Ronilački klub Sv.Roko/Kino Sveti Filip i Jakov

Nakon doručka kustosica kustosica Maškovića hana provela je djecu kroz muzej i čitav objekt. Oko 11:30 sati je slijedilo svečano otvaranje Zimske škole tehničke kulture, u prisustvu predsjednika Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duška Kraljeva, župana Zadarske županije Božidara Longina, njegovog zamjenika Šime Mršića, pročelnika za društvene djelatnosti Ivana Šimunića, predstavnika gradonačelnika Zadra gđa Dina Bušić, načelnika Općine Pakoštane Milivoja Kurtova i drugih uglednika kao i predstavnika brojnih medijskih kuća. U sklopu svečanog otvorenja odigrana je i bitka Templara. U sklopu svečanog otvaranja, bio je i zajednički ručak. Nakon ručka nastavilo se s programom te je započela radionica Ronilačkog kluba Sv. Roko. Voditelj Paolo Iglić je upoznao učenike s aktivnošću ronjenja i ronilačkom opremom, a Alen Petani je upoznao učenike sa stražnjoškržnjacima i osnovama malakologije. Nakon večere krenulo se u Kino u Sv. Filip i Jakov na projekciju filma Mortal Engines. Nakon povratka u Maškovića han, učenicima su podijeljeni sendviči, te se nakon kraćeg druženja otišlo na počinak.

Utorak 08. 01. 2019., Zrakoplovna baza Zemunik/Cromaris d.o.o./Predavanje

Nakon doručka organiziranim se prijevozom krenulo prema Zrakoplovnoj bazi Zemunik, gdje je grupu dočekao Ted Vrkić, zaposlenik baze i dopredsjednik Zajednice. Učenicima je organizirano predavanje o zrakoplovnim vojnim snagama RH, posebno je predstavljeno djelovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje. Učenici su imali prilike razgovarati s pilotima Krila Oluje i razgledati uredske prostore baze. Potom se krenulo prema hangarima, gdje su učenici, uz stručno vodstvo, razgledali avione i helikoptere HRZ-a (Krila Oluje, Kiowa Warrior, protupožarna eskadrila). Učenicima se posjet Zrakoplovnoj bazi Zemunik jako svidio. Nakon baze, učenici su posjetili mrjestilište Cromaris u Ninu. Grupu je dočekala voditeljica Slavica Čolak, te je, nakon kraćeg uvoda, provela kroz prostore mrjestilišta. Učenici su pogledali video kojim se prikazuje djelatnost mrjestilišta, kao suvremenog pogona za mrijest brancina i orade. Provedeni su kroz pogone mrjestilišta. Uslijedio je povratak u han i ručak, a u popodnevnim satima i predavanje gđe Mirne Petricioli: Aromatično mediteransko bilja s radionicom. Nakon večere nastavilo se s druženjem uz različite društvene igre i 3D printer.

Srijeda 09. 01. 2019., Planinarenje/Predavanje

Nakon doručka organizirano se krenulo u posjet NP Paklenica u Starigradu. Po dolasku u NP Paklenica, učenike su dočekali predstavnici NP Paklenice. Nakon kratke šetnje, učenici su provedeni kroz prezentacijski centar „Podzemni grad Paklenice. Potom su upoznati s HGSS-om i njihovoj ulozi u zaštiti i spašavanju, a osobito prevenciji nesreća. Nakon kratke pauze za ručak, planinarski vodič Marin Mitrovića upoznao ih je s radom PD Pakelnica i osnovama planinarenja. Nakon teoretskog dijela, slijedio je praktičan dio radionice, u kojem su spašavatelji HGSS-a demonstrirali spašavanje i transfer ozlijeđenih osoba. Radionica je završena šetnjom kanjonom. Uslijedio je povratak u han i večera, a nakon večere g. Ranko Artuković održao predavanje na temu: Vjetroturbina s cilindrično montiranim rotirajućim panelima – princip rada i prednosti. U večernjim satima nastavljeno je druženje učenika s voditeljicama uz društvene igre, te printanje na 3D printeru.

Četvrtak 10. 01. 2019., Muzej betinske brodogradnje/Predavanje

Nakon doručka organizirano se krenulo u Betinu, gdje su učenici posjetili Muzej betinske drvene brodogradnje. Voditeljica Mirela Bilić je provela učenike kroz Muzej, mjesnu lučicu i brodograditeljsku radionicu Ante Fržopa, gdje su učenici uživo mogli vidjeti drveni brod u nastajanju. U radionici su također mogli čuti i o metodi izrade polumodela. Potom su učenici upoznati s tradicijskom metodom dizajniranja brodske linije. Uz mentorstvo Đenka Šandrića iz udruge Betinska gajeta, svi učenici su nacrtali bušku za gajetu od 6 metara, ucrtali linije na brodograditeljsku daščicu i pomoću daščice prenijeli brodske mjere na veliki papir. Uslijedio je povratak u han na ručak nakon čega je slijedilo postavljanje izložbe učeničkih fotografija (po dvije fotografije svakog učenika) u muzeju Maškovića hana, pod vodstvom predstavnika Foto-kino-video kluba Zadar. Nakon večere uslijedilo je predavanje g. Željka Goje, osnivača i predsjednika Nadzornog odbora tvrtke HSTEC, na temu: Industrija 4.0 i industrijska robotika – stanje i trendovi razvoja. U večernjim satima nastavljeno je druženje učenika s voditeljicama uz društvene igre, te printanje na 3D printeru.

Petak 11. 01. 2019., Aeroklub padobranstvo/Zatvaranje i dodjela potvrda

Nakon doručka učenici su se spakirali. Uslijedilo je predavanje i radionica Aerokluba Zadar, pod vodstvom Teda Vrkića, koji je učenike upoznao s padobranstvom te su imali prilike upoznati se s opremom, pakiranjem padobrana itd. Oko podne među učenicima je provedena evaluacija programa Zimske škole tehničke kulture. Nakon ručka učenicima su se obratili voditeljica marketinga hana, Elena Rušnjak, tajnica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Marija Živković, voditeljica Petra Kraljev i predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije Duško Kraljev. Podijeljene su potvrde sudjelovanja u Zimskoj školi tehničke kulture. Povratak u Zadar organiziran je u 13 sati.

U prostorijama muzeja otvorena je izložba učeničkih radova.

U programu Zimske škole tehničke kulture Zadarske županije sudjelovali su:

 • Javna ustanova Agencija Han-Vrana,
 • Javna ustanova Park prirode Vransko jezero,
 • Foto-kino-video klub Zadar,
 • Zara Adventure, agencija za trekking, caving i climbing,
 • HE Velebit Obrovac,
 • Aeroklub Zadar,
 • Gradska knjižnica Zadar,
 • Ronilački klub Sv. Roko,
 • Kino Sv. Filip i Jakov,
 • Zrakoplovna baza Zemunik,
 • Cromaris d.o.o. – mrjestilište Nin,
 • Mr.sc. Mirna Petricioli, dipl.ing.agr., rukovoditeljica sektora hortikulture,
 • NP Paklenica,
 • Planinarsko društvo Paklenica,
 • Hrvatska gorska služba spašavanja,
 • Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića,
 • Muzej betinske drvene brodogradnje
 • Mr.sc. Željko Goja, predsjednik Nadzornog odbora HSTEC d.d

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju