preskoči na sadržaj

Zajednica tehničke kulture zadarske županije

Login
Tražilica
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Aeroklub "Zadar"

Astronomsko astronautičko društvo "Zadar"

CB radio klub „Donat“, Zadar

Društvo energetičara "Zadar"

Foto klub "Kornat", Kukljica

Foto-kino-video klub "Zadar"

HGSS - Stanica Zadar

Planinarsko društvo "Paklenica", Zadar

Radio klub "Jadera", Zadar

Radio klub "Zadar"

Ronilački klub "KPA Zadar"

Ronilački klub "Sveti Roko", Bibinje

Udruga tehničke kulture "Faust Vrančić", Obrovac

Projekti

Ljetna škola Zajednice tehničke kulture Zadarske županije „Telašćica 2017.“

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije organizirala je četvrtu godinu za redom ljetnu školu u Telašćici koja je održana u periodu od 16. do 23. lipnja 2017. godine. Sudionici škole su odabrani učenici osnovnih škola iz Zadarske županije, koji su postigli školski uspjeh sudjelujući na državnim i županijskim natjecanjima iz maketarstva, modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina, strojarske konstrukcije, elektrotehnike, graditeljstva, obrade materijala te automatike. Ljetna škola je financirana sredstvima Zadarske županije i Grada Zadra.

Cilj projekta je sedmodnevni boravak djece u Parku prirode Telašćica u kojem šest različitih udruga, članica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, u prirodnom ambijentu organizira zanimljiv, zabavan i edukativan program za djecu.

Svrha projekta je popularizirati kreativan rad, stvaralaštvo i svrsishodno angažiranje u slobodnom vremenu, probuditi interes da kroz upoznavanje s radom udruga i sami u budućnosti vide svoje mjesto u njima, te mogućnost djelovanja kroz udruge za zajednicu. Ljetna škola se odvija u kampu u Parku prirode Telašćica te se djecu na taj način približava i prirodnom bogatstvu Zadarske županije kroz iskustvo i cjelodnevne boravke u prirodi.

Udruge uključene u program:

 • Ronilački klub „KPA Zadar“
 • Radio klub „Zadar“
 • Aeroklub „Zadar“
 • Foto-kino-video klub „Zadar“
 • Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zadar
 • Astronomsko astronautičko društvo „Zadar“.

Između brojnih sadržaja i programa koje prezentiraju udruge, učenici imaju priliku:

 • Upoznati se s načinima mjerenja temperature mora, motrenjem ptica te ostalim aktivnostima vezanim za upravljanje parkom prirode.
 • Upoznati se s ronjenjem kroz zanimljiva predavanja, praktične vježbe korištenja ronilačke maske i peraja, sudjelovanje u pokaznom ronjenju i malom tečaju plivanja s monoperajom. Organiziran je izlet brodom kako bi se razgledali klifovi, otočići Veliki Garmenjak, Mali Garmenjak, Tanjurić i  Sestrica.
 • Upoznati se s osnovama radioamaterizma i goniometrije, sudjelovati u amaterskom radio contestu.
 • Upoznati se s osnovama fotografije i filma, fotografiranjem te snimanjem i montažom. Praktična nastava odvija se na svjetioniku Veli rat, plaži Saharun te ostalim mjestima na Dugom otoku.
 • Upoznati se s planinarskom opremom, planinarenjem i speleologijom, sudjelovati u vježbi spašavanja unesrećenog na nepristupačnom terenu. U napuštenom kamenolomu je održan tečaj penjanja na stijenu.
 • U sklopu astronautike učenici su izrađivali rakete s padobranima te ih potom lansirali, a na vidikovcu Grpašćak su promatrali nebo uz stručno vođenje.

Ove godine škola je obogaćena i programom Aerokluba „Zadar“ koji je učenike upoznao s osnovama modelarstva.

preskoči na navigaciju